Pediatria social-Social Pediatrics

Blog de Pediatria Social

La dieta mediterrània, una responsabilitat nostra

leave a comment »

Només en un parell d’ocasions ens hem referit en aquest blog a la multiesmentada, popular i reinventada dieta mediterrània. Una vegada per enllaçar amb una infografia presentada per uns fabricants de cervesa i un altre per a relacionar-la amb uns Jocs del Mediterrani 2017. L’enllaç de la infografia ha desaparegut i els Jocs no s’han celebrat el 2017, havent-hi dubtes de què es facin al 2018. Pot ser que sí, que toca parlar-ne, des de la responsabilitat d’un país que si geogràficament alguna cosa és, és mediterrani. La història diu que també, des de Barcelona a Atenes i Neopàtria, durant un bon grapat d’anys, el Mare Nostrum era ben bé nostre.

Un amic meu acaba de tornar de Nàpols d’un viatge que originàriament era turístic y arqueològic, però que ell ha dedicat exclusivament a provar restaurants i cuines. Val a dir que el meu amic és cuiner. Li és fàcil resumir que la dieta mediterrània és la que fem els pobles que vivim a les seves ribes, tan rica i variada com les cultures que hem compartit l’espai els darrers 5.000 anys.

La nomenada dieta mediterrània és un invent del 1950, quan el doctor Ancel Keys, que estudiava les relacions entre les malalties coronàries, el colesterol i la dieta, va difondre la dieta mediterrània, descrivint-la com a caracteritzada per:

« “abundants vegetals (fruita, verdures, pa i altres derivats dels cereals, llegums i fruits secs), amb la fruita fresca com a postres habituals, oli d’oliva com el greix principal, lactis (sobretot llet i iogurt) i peix, consumits en quantitats de baixes a moderades, de zero a quatre ous per setmana, sota consum de carns vermelles, i consum entre baix i moderat de vi. És una dieta amb baix contingut en greixos saturats (entre 7 i 8% de les calories) amb un consum de greix total entre el 25% fins a poc més del 35%.” »

El que Keys va acabar formulant va ser, una dieta pràcticament vegetariana, complementada mínimament amb carn i peix. De fet el que va cridar l’atenció era la dieta de la Itàlia del sud empobrida després de la II Guerra Mundial. Una dieta de gent pobre. La dieta “pobra” de la gent del Mediterrani meridional, composta principalment per fruites i hortalisses, fesols i fruits secs, cereals saludables, peixos, oli d’oliva, petites quantitats de productes lactis i vi negre, va demostrar ser molt més probable que condueixi a bona salut permanent.

L’Escola de Salut Pública de Harvard i l’Institut Europeu de Salut de l’Organització Mundial de la Salut van presentar la dieta mediterrània clàssica el 1993 en una conferència a Cambridge, MA, juntament amb una gràfica Piràmide Dieta Mediterrània per representar-la visualment. La piràmide de la dieta mediterrània inicial es va crear amb la recerca nutricional més actual per representar una dieta mediterrània saludable i tradicional.

S’ha de tenir en compte però, altres elements vitals de la Dieta Mediterrània com són l’exercici quotidià, compartir els àpats amb altra gent i fomentar un reconeixement pels plaers de menjar.

El 2013, la UNESCO va afegir la dieta mediterrània a la Llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, essent Itàlia el país promotor, i incloent França, el Marroc, Espanya, Portugal, Grècia, Xipre i Croàcia. Faig de menys cuines excel·lents com la libanesa, potser no tant la mistificada cuina israelià i estic disposat a considerar que la cuina turca com una resum, o potser compendi, de les cuines dels que foren països de l’imperi otomà.

Tot plegat parlem de la dieta que s’adapta als productes de la terra i que admet totes les variacions que cuiners i cuineres han desenvolupat al llarg de segles i, especialment, als darrers anys. (“El Bulli” està al costat del mar). Però reivindiquem que als nens, la cuina, la dieta mediterrània els hi és molt favorable, tant des del punt de vista nutricional, que també, com des del punt de vista cultural i educatiu. Que convertir l’acta de menjar, de nodrir-se en una participació social, és el que millor contribueix a un bon creixement i desenvolupament.

X. Allué (Editor)

 

 

Anuncios

Written by pedsocial

24 noviembre 2017 a 14:22

Publicado en 1

Tagged with ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

A %d blogueros les gusta esto: