Pediatria social-Social Pediatrics

Blog de Pediatria Social

Massa mare

leave a comment »

Hem vist proliferar les ofertes i referències d’elaboració de pa i brioixeria fent servir “massa mare” per a la fermentació. Mètode antic, ofereix qualitats al producte quan la fermentació es deu als llevats presents a la farina, especialment del sègol, diferent de la fermentació amb llevat de forner (Saccharomyces cerevisiae). A una part del món on el pa de blat és essencial a l’alimentació totes les propostes són bones. El pa nostre de cada dia… Per a tothom, menys els celíacs, que han de trobar alternatives.

El que em va cridar l’atenció, davant d’una fleca que anunciava pa fet amb massa mare, va ser veure una dona, mare, fent-li un repàs vehement, sorollós, perllongat i cridaner a la que, de ben segur, era la seva filla petita. El joc de paraules em va venir al cap: És possible que hi pugui haver massa mare? De veritat no creieu que moltes mares s’excedeixen en el seu rol educador?

Ho sento dir més de filles que de fills, quan són grans i es refereixen a la seva progenitora: “Ma mare és inaguantable…” Poden ser competències i disparitats de caràcter, però sovint una causa pot ser un excés de “maternitat”. Com si les mares (algunes) s’erigeixen en emblema de totes les virtuts, depositàries de totes les veritats, mirall de totes les realitats per sempre més…

I, entenc, això és una llàstima perquè, com es diu: mare no hi ha més que una. I no se la pot canviar.

Pediatres, educadors, treballadors socials han d’estar a l’aguait per situacions en què es faci evident un excés de presència, d’activitat de la figura materna sobre els infants. Tal cosa no és fàcil per què es pot confondre la intensitat amb el carinyo, la dedicació amb l’opressió.

Però sí que crec que, a l’inrevés que amb el pa, massa mare no és desitjable.

X. Allué (Editor)

 

Note (in English) This post may be almost impossible to translate, as it plays with the words of the title. In Catalan “massa mare” is sourdough, sort of a “mother” to produce more bread. But it may also mean “too much mother”. 🙂

 

 

Written by pedsocial

30 noviembre 2017 a 6:04

Publicado en 1

Tagged with , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: