Pediatria social-Social Pediatrics

Blog de Pediatria Social

Separació per sexes a l’escola

leave a comment »

Al mig de la complexa situació política catalana, el govern de l’estat, que actualment reté tot el poder sobre el Principat, ha decidit perllongar l’adjudicació de subvencions a les escoles que separen als nens per raó de sexe. Amb això passa per sobre del Parlament català que ja havia decidit que les subvencions a les escoles concertades tenia com a condició que fossin d’educació mixta. Sembla que es tracta d’una ingerència més en el sistema educatiu català i per raons merament polítiques, i no pas pedagògiques. Coincideix que les escoles concertades que separen per sexes són totes confessionals, principalment de propietat i gestionades per un conegut institut religiós ultraconservador.

Com que es tracta doncs, d’una qüestió política, econòmica i religiosa i en uns moments històrics delicats i concrets, no entrarem en valorar-la. Ja s’ho faran els implicats. Però sí que podem recordar que ens hem referit a la matèria de la coeducació en diferents oportunitats des d’aquest blog. El 2013 (https://pedsocial.wordpress.com/2013/10/01/princesas-versus-piratas/), el 2014 (https://pedsocial.wordpress.com/2014/01/20/la-separacion-escolar-de-ninos-y-ninas/) i el 2016 (https://pedsocial.wordpress.com/2016/10/27/la-separacion-por-sexos/). L’argumentació ha estat dels aspectes socials, psicològics, culturals i d’això que, més recentment va guanyant actualitat,  que és la igualtat de sexes.

Estem convençuts que la segregació de les nenes dels nens a les escoles és una baula més de la cadena que lliga les dones i menysté els seus drets. No que beneficiï als nens tampoc, però com tota segregació sempre va en contra del més dèbil, que esdevé el segregat.

Els pediatres i els professionals dedicats a l’assistència infantil, infermers, treballadors socials, psicòlegs, etc., han d’interesar-se per la matèria, evitar prejudicis religiosos o polítics i prendre una postura ferma i decidida contra tota segregació. Ensenyants i pedagogs faran bé d’argumentar-se a ells mateixos quines poden ser les raons educatives que emmascaren la separació per motius de sexe i valorar els resultats, si són capaços.

 

X. Allué (Editor)

(Nota: La imatge que acompanya aquest text apareix a The Tribune express, de quan Balutxistan va aprovar la coeducació a les seves escoles l’any passat)

 

 

Written by pedsocial

19 marzo 2018 a 7:24

Publicado en 1

Tagged with , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: