Pediatria social-Social Pediatrics

Blog de Pediatria Social

“Mindfulness” en Pediatría

leave a comment »

De l’àmbit de psicologia clínica ens arriba el concepte de mindfulness (pronunciat “maindfulnes“) com a contribució als recursos terapèutics i de suport. Manllevat de les cultures asiàtiques hindús, de fa segles que es considera que una consciència plena contribueix al benestar i estabilitat de la persona. Tradicions filosòfiques, espirituals i psicològiques antigues assenyalen la importància de la qualitat de la consciència per al manteniment i millora del benestar. Així i tot, és fàcil no tenir en compte la importància de la consciència sobre el benestar humà perquè tothom en la vida vigil, manté les funcions primàries d’atenció i consciència. No tant però, és que es doni importància a la qualitat y amplitud de la consciència.

Qui tingui temps, pot aprofundir en el significat de mindfulness, tant en el seu origen als textos de Buddha i el mot “sati” que significa alhora atenció i recordar i les pràctiques de meditació, com la seva aplicació actual en psicoterapèutica. La bibliografia és extensa.

Ha estat més recentment que han sorgit veus que troben utilitat en la utilització de mindfulness per a reduir l’estrès i modular les respostes emotives d’infants en situacions diverses. Així s’han realitzat experiències moderadament exitoses en infants amb asma greu perenne, trastorns de conducta o estrès post-traumàtic.

Tampoc ho entenem com a teràpia miraculosa, però sí que estem oberts a què s’estudiïn les possibilitats de l’aplicació en mans expertes i sota els necessaris controls en situacions en les quals la resposta a les tècniques psicodinàmiques no acaben d’aportar resultats eficients. Només cal desproveir-lo de l’exotisme del seu origen i mantenir-lo dins del mètode científic. I contrastar experiències.

Els que ens ocupem de l’atenció als nens farem bé de mantenir una mentalitat oberta i “be mindful” a l’hora de recórrer a tots els recursos que ens puguin ser d’utilitat pel be dels nens.

X. Allué (Editor)

 

(L’image que acompanya aquest text és de mindful.org)

 

 

Written by pedsocial

28 mayo 2018 a 7:26

Publicado en 1

Tagged with , ,

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: