Pediatria social-Social Pediatrics

Blog de Pediatria Social

La sensibilitat de Jaume Plensa

leave a comment »

Aquests dies al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) hi ha una exposició de l’obra de l’artista plàstic Jaume Plensa. Simultàniament, al Palau de Cristal del Retiro madrileny es mostren unes escultures transparents gegantines del mateix autor.

Una de les peces de Plensa al MACBA porta el títol de “Glückauf?”, i data de 2004. Es tracta d’una renglera llarga de fils que pengen i als que van lligades un considerable nombre de lletres, aparentment sense ordre, fetes de llautó i que, com a una cortina xinesa tentinegen quan es mouen quan les toca algú o pel simple moviment de l’aire.

L’observador curós, però, podrà comprovar que totes juntes componen un text, de dalt a baix, en anglès que correspon a la Declaració dels Drets Humans de 1948.

Cap al mig, es pot llegir l’article 25 apartat 2, que diu: Motherhood and childhood are entitled to special care and assistance. All childrenwhether born in or out of wedlockshall enjoy the same social protection. (La maternitat i la infància tenen un dret a atenció i assistència especial. Tots els nens, siguin nascuts dins o fora del matrimoni, gaudeixen de la mateixa protecció social.)

Ja és curiós que els benevolents homes de l’Assemblea de les Nacions Unides, el 1948 fixessin la seva atenció en el fet que els nens poden nàixer “dins o fora del matrimoni”, lligant la procreació, un fenomen biològic, al matrimoni, un costum social. És evident la influència de les religions en els redactors de la “Declaració”, per fer aquest redactat.

En qualsevol cas, el dret a la protecció resta declarat solemnement i d’això ens congratulem, com ens congratulem que en Jaume Plensa hagi estat prou sensible com per a incloure-ho a la seva obra.

Gluck auf? Ja. Bona sort a tothom.

X. Allué (Editor)

Written by pedsocial

12 enero 2019 a 19:03

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios .

A %d blogueros les gusta esto: